Jämför lån direkt

lendify

Sök lån
Crowdlending i Sverige

Jämför kontantinsats lån

Om du vill köpa en bostad måste du i regel låna till köpeskillingen. Bostadspriserna har ökat stadigt i många år nu och löneökningarna hänger inte riktigt med. Genomsnittsvillan i riket kostar idag (november 2013) omkring 2,2 miljoner kronor och det är inte många som har tillräckligt med likvida medel för att erlägga denna summa kontant.

För bolån gäller sedan en tid tillbaka speciella regler om hur stor andel av det totala lånet som får utgöras av bottenlån, det vill säga det lån som har den faktiska bostaden som säkerhet. Idag gäller siffran 75 procent. Vad det innebär är att resterande del av köpeskillnaden för bostaden måste erläggas av dig som köpare direkt.

Handpenning och topplån

Om vi utgår från att du blir beviljad bolån på 75 procent av köpeskillingen måste du erlägga 25 procent av bostadens pris kontant. Direkt efter att du har skrivit på köpekontraktet måste du erlägga handpenning. Den är normalt 10 procent. När köpet sedan ska genomföras ska du betala den resterande summan ner till 75 procent.

Du kan låna till handpenningen. Du kan också låna till kontantinsatsen upp till 85 procent av köpeskillingen. För båda dessa kostnader kan du ansöka om ett privatlån. Om du blir beviljad lån för kontantinsatsen blir lånet i praktiken att betrakta som ett topplån. Det är ett privatlån, som du alltså inte behöver ställa någon säkerhet för. I regel är dock räntan lägre för ett topplån än för ett normalt privatlån som är avsett för konsumtion. Givetvis kan du ansöka om topplånet hos samma bank eller bolåneinstitut där du ansöker om bottenlånet.

För handpenningen måste du ta ett privatlån i särskild ordning. Detta lån blir att betrakta som ett ”rent” privatlån och eftersom du inte kan ansöka om det hos den bank eller det bolåneinstitut där du samlar dina övriga bolån kan du inte räkna med att få någon rabatt på räntan.

lendify

Sök lån
Crowdlending i Sverige
Välkommen till Svenskalangivare.se©2019 Svenskalangivare.se | Kontakt | Cookies | Sitemap